Cabina de conducció

Amics del Bus

L’any 2015, després de l’èxit de la primera edició de l’activitat Condueix un autobús, al VIè Ral·li Internacional d’Autobusos Clàssics, vam plantejar-nos com podríem fer més real i atractiva l’activitat.

Aquella primera edició de l’activitat va consistir en instal·lar quatre ordinadors amb un simulador de conducció d’autobusos. L’estand va tenir públic durant tot el temps que vam estar a l’exposició del Ral·li.

La idea

Vam començar a investigar sobre com podríem integrar components reals d’un autobús en els ordinadors per tal de donar-li el toc de realisme que buscàvem. Vam decidir de muntar, amb fusta i sobre una estructura que complís els nostres requisits, una cabina a on després instal·laríem els components.

El muntatge

Així, el febrer de 2017, després de gairebé dos anys d’intensa recerca, vam comprar tots els materials necessaris i ens vam posar mans a l’obra.

El primer pas va ser el muntatge de l’estructura, assegurant-nos en tot moment que sigués estable. Un cop fet això, vam muntar el seient del conductor, el volant i els pedals.

Les connexions elèctriques

Ja tenim estructura. Ara, toca la part potser més complicada: adaptar un tauler de conducció d’un autobús real a la nostra cabina.

Cablejant tot el tauler i utilitzant maquinari programat específicament, aconseguim que els botons dels tauler enviïn informació a l’ordinador, i viceversa. Així, aconseguim que els llums del tauler s’il·luminin quan al joc es produeix alguna acció (obertura de portes, accionament del fre d’estacionament…).

El resultat final

El resultat final de tot aquest procés és una cabina de conducció totalment funcional*.

*: els rellotges de l’esquerra del velocímetre no són elèctrics, són pneumàtics. Per això, a dia d’avui, són ornamentals.